Vill du köpa ett företag? Det finns många faktorer att ta hänsyn till för att säkerställa att du köper en lämplig och beprövad verksamhet.

När du köper ett företag är det några viktiga frågor du bör ställa:

Vad är företagets historia?

Sedan när har verksamheten varit igång?

Vad fick dig att välja att sälja verksamheten nu?

Skulle du vilja berätta mer om affärsmodellen?

Hur mycket intäkter eller vinst har företaget genererat under de senaste 2-3 åren?

Vilka faktorer tog du hänsyn till när du värderade verksamheten? Hur bestämdes värdet? Användes en kvalificerad, oberoende expert?

Är du flexibel med utropspriset?

Vilka tillgångar och skulder (skulder) ingår i utropspriset?

Föredrar du att strukturera försäljningen på ett speciellt sätt?

Vilka är villkoren och priserna för säljarfinansiering, och om den är tillgänglig? Vanligtvis täcks 10-25 % av köpeskillingen av säljarfinansiering, vilket visar på säljarens förtroende för både verksamheten och köparen.

Skulle du vara villig att vänta medan jag söker extern finansiering?

Du måste visa dem pengarna

En säljare kommer att vilja veta hur du planerar att betala för verksamheten, vilket sannolikt kommer att ske genom ett banklån och en tillräcklig handpenning från personliga resurser. Men de kommer också att leta efter en passion för verksamheten och ett uppriktigt intresse för det.

Det är viktigt att bevisa din förmåga att betala för ett företag när du frågar om och lägger ett fast bud på ett företag som är till salu. Det mest uppenbara alternativet är ett banklån, men det finns andra alternativ också.

Beroende på vilken typ av verksamhet du vill sälja samt dina personliga omständigheter kommer det bästa tillvägagångssättet att bestämmas.

Du behöver inte offra en del av företagets vinster till investerare eller återbetalning av lån om du har råd att köpa företaget direkt utan att låna eller investera utanför.

Finansiering genom skuld

Kommersiella lån är en typ av skuldfinansiering som tillhandahålls av byggnadsföreningar eller kreditföreningar. En person eller ett företag lånar pengar från en långivare och återbetalar dem sedan med ränta inom en viss tidsperiod.

Du hittar olika räntor, återbetalningsvillkor och andra villkor beroende på långivaren och hur riskabelt ditt förslag upplevs. Lånet kan säkras med vilken tillgång du äger, vanligtvis ett hus, för bättre villkor.

Du kan förmodligen låna mer av personligt sparande om du har mer pengar att bidra med.

Ta en stund att sätta dig själv i säljarens position och fundera över vad de skulle vilja uppnå.

Du kanske är uppriktig med vad de vill ha och de kan göra det enkelt för dig. Andra kanske håller sina kort nära bröstet.

Du kommer att kunna möta båda parter halvvägs om du vet vad deras mål är från förhandlingen.

Förtroende är den viktigaste faktorn för säljaren. Bekräfta din pålitlighet och din uppriktighet i ditt intresse för verksamheten som säljaren har arbetat hårt för att bygga upp.

Om du är ärlig och uppriktig om vad du vill, kommer chansen att de kommer att ge tillbaka tjänsten att öka. Få inte säljaren att känna att du försöker dra fördel av dem.

Vilka är dina mål?

Ta med din förhandlingsberedskap till bordet så att du kan diskutera alla alternativ. Bestäm dig för ditt idealiska resultat i början.

Om säljaren vill korsa vissa “röda linjer”, var villig att kompromissa, men var också bestämd. Anta till exempel att företaget är starkt beroende av ägaren som lämnar och du bestämmer dig för att insistera på att ägaren stannar kvar under en övergångsperiod.

Det är knepigt att hitta rätt balans mellan att inte backa för lätt och att inte verka envist emot kompromisser.

Processen att köpa ett företag är komplex och innefattar ett antal steg.

Under köpprocessen står varje företag inför specifika utmaningar. Som ett resultat är det viktigt att du bekantar dig med den allmänna processen, så att du vet vilka steg du ska vidta.

I vår guide förser vi dig med en omfattande resurs som ger dig tips och information om hur du navigerar i de tre viktigaste faserna av att köpa ett företag.

Det första steget i köpprocessen är att bestämma din budget

Att köpa ett företag börjar med förberedelser. Det är viktigt att utföra flera uppgifter för att avgöra om du har förmågan att driva ett företag, om marknaden för din satsning finns och om rätt verksamhet går att köpa.

För att ett företag ska lyckas måste det tillgodose sin målgrupps behov och inta en noggrant övervägd position på sin marknad.

Det första steget är att göra undersökningar för att fastställa marknaden, kunderna och deras behov. Det är absolut nödvändigt att avgöra om det finns tillräcklig efterfrågan på produkten eller tjänsten – och sedan vara realistisk om det.

Överväg att prata med en marknadsundersökningsspecialist om branschen du funderar på att köpa in i.

Genom att granska dina planer och jämföra dem med marknaden kan en specialist hjälpa dig att avgöra om företaget du vill köpa har en publik.

Formalisera ditt erbjudande

Många människor börjar känna verkligheten av att äga ett företag när de lägger ett formellt erbjudande. Du har en affärsplan, finansiering och representation. Allt du behöver göra nu är att bli företagsägare.

Du bör vara medveten om att utropspriset för ett företag vanligtvis är förhandlingsbart innan du lämnar ditt erbjudande. Det kanske inte skadar att lägga ett lägre bud än utropspriset, även om säljaren trycker tillbaka på ditt ursprungliga bud.

Förbered dig på att förklara varför du tycker att ditt erbjudande ska accepteras när du lägger ditt erbjudande. Om möjligt, betona din vilja att snabbt gå igenom processen som ett incitament för säljaren.

Om dina beräknade siffror visar att du kommer att kunna återfå kostnaderna snabbt, kan du också erbjuda mer än utropspriset för att få jobbet.

Det finns tillfällen då du kan hamna i ett budkrig med andra köpare, och du bör inte fastna i spänningen. Använd dina ekonomiska beräkningar igen, bestäm det högsta beloppet du är beredd att betala och håll dig till det.

Du ingår vanligtvis ett så kallat “heads of terms”-avtal med säljaren när du har kommit överens om pris, struktur och villkor för transaktionen. Det representerar överenskommelsen mellan parterna om priset, de grundläggande villkoren och de grundläggande principerna för transaktionen.

MarlboroughBarn.com