Vil du købe en virksomhed? Der er mange faktorer at overveje for at sikre, at du køber en passende og dokumenteret virksomhed.

Når du køber en virksomhed, er der nogle vigtige spørgsmål, du bør stille:

Hvad er virksomhedens historie?

Siden hvornår har virksomheden kørt?

Hvad fik dig til at beslutte dig for at sælge virksomheden nu?

Vil du fortælle mig mere om forretningsmodellen?

Hvor meget omsætning eller overskud har virksomheden genereret i de seneste 2-3 år?

Hvilke faktorer overvejede du, da du værdisatte virksomheden? Hvordan blev værdien bestemt? Blev der brugt en kvalificeret, uafhængig ekspert?

Er du fleksibel med udbudsprisen?

Udbudsprisen inkluderer hvilke aktiver og passiver (gæld)?

Vil du foretrække at strukturere salget på en bestemt måde?

Hvad er vilkårene og satserne for sælgerfinansiering, og hvis det er tilgængeligt? Normalt er 10-25 % af købesummen dækket af sælgerfinansiering, hvilket viser sælgers tillid til både forretning og køber.

Vil du være villig til at vente, mens jeg søger ekstern finansiering?

Du skal vise dem pengene

En sælger vil gerne vide, hvordan du planlægger at betale for virksomheden, hvilket sandsynligvis vil være gennem et banklån og en tilstrækkelig udbetaling fra personlige ressourcer. Men de leder også efter en passion for virksomheden og en oprigtig interesse for den.

Det er vigtigt at fremlægge dokumentation for din evne til at betale for en virksomhed, når du forespørger om og giver et fast tilbud på en virksomhed til salg. Den mest oplagte mulighed er et banklån, men der er også andre muligheder.

Afhængigt af den type virksomhed, du ønsker at sælge, samt dine personlige forhold, vil den bedste fremgangsmåde blive bestemt.

Du behøver ikke at ofre en del af virksomhedens overskud til investorer eller tilbagebetalinger af lån, hvis du har råd til at købe virksomheden direkte uden lån eller eksterne investeringer.

Finansiering gennem gæld

Kommercielle lån er en form for gældsfinansiering leveret af byggeforeninger eller kreditforeninger. En person eller virksomhed låner penge fra en långiver og tilbagebetaler dem derefter med renter inden for en bestemt periode.

Du vil finde forskellige rentesatser, tilbagebetalingsbetingelser og andre vilkår afhængigt af långiveren og hvor risikabelt dit forslag ses at være. Lånet kan sikres med ethvert aktiv, du ejer, typisk et hus, for bedre vilkår.

Du kan sikkert låne mere af personlig opsparing, hvis du har flere penge at bidrage med.

Brug et øjeblik på at sætte dig selv i sælgerens position og overvej, hvad de gerne vil opnå.

Du kan være åben om, hvad de vil have, og de kan gøre det nemt for dig. Andre kan holde deres kort tæt til deres bryst.

Du vil være i stand til at møde begge parter halvvejs, hvis du ved, hvad deres mål er fra forhandlingerne.

Tillid er den vigtigste faktor for sælgeren. Bekræft din troværdighed og din oprigtighed i din interesse for den virksomhed, som sælgeren har arbejdet hårdt på at opbygge.

Hvis du er ærlig og på forhånd om, hvad du ønsker, vil chancerne for, at de vender tilbage, øges. Lad ikke sælgeren føle, at du forsøger at drage fordel af dem.

Hvad er dine mål?

Bring dit forhandlingsparat på bordet, så du kan diskutere alle mulighederne. Beslut dig for dit ideelle resultat i starten.

Hvis sælgeren ønsker at krydse visse “røde linjer”, vær villig til at gå på kompromis, men vær også fast. Antag for eksempel, at virksomheden er stærkt afhængig af den ejer, der forlader, og du beslutter dig for at insistere på, at ejeren bliver i en overgangsperiode.

Det er vanskeligt at finde den rette balance mellem ikke at bakke for let og ikke virke stædigt imod kompromiser.

Processen med at købe en virksomhed er kompleks og involverer en række trin.

Under købsprocessen står hver virksomhed over for specifikke udfordringer. Som følge heraf er det vigtigt, at du sætter dig ind i den generelle proces, så du ved, hvilke skridt du skal tage.

I vores guide giver vi dig en omfattende ressource, der giver dig tips og information om, hvordan du navigerer i de tre vigtigste faser af at købe en virksomhed.

Det første trin i købsprocessen er at bestemme dit budget

At købe en virksomhed begynder med forberedelse. Det er vigtigt at udføre flere opgaver for at afgøre, om du har evnen til at drive en virksomhed, om markedet for din virksomhed findes, og om den rigtige virksomhed kan købes.

For at en virksomhed skal lykkes, skal den opfylde dens målgruppes behov og indtage en nøje overvejet position på sit marked.

Det første skridt er at udføre research for at bestemme markedet, kunderne og deres behov. Det er bydende nødvendigt at afgøre, om der er tilstrækkelig efterspørgsel efter produktet eller tjenesten – og derefter være realistisk omkring det.

Overvej at tale med en markedsundersøgelsesspecialist om den branche, du overvejer at købe ind i.

Ved at gennemgå dine planer og sammenligne dem med markedet kan en specialist hjælpe dig med at afgøre, om den virksomhed, du vil købe, har et publikum.

Formaliser dit tilbud

Mange mennesker begynder at mærke virkeligheden ved at eje en virksomhed, når de giver et formelt tilbud. Du har en forretningsplan, finansiering og repræsentation. Alt du skal gøre nu er at blive virksomhedsejer.

Du skal være opmærksom på, at udbudsprisen for en virksomhed typisk er til forhandling, inden du afgiver dit tilbud. Det kan ikke skade at give et lavere tilbud end udbudsprisen, selvom sælgeren skubber tilbage på dit oprindelige tilbud.

Forbered dig på at forklare, hvorfor du mener, at dit tilbud skal accepteres, når du afgiver dit tilbud. Hvis det er muligt, skal du understrege din vilje til at bevæge dig hurtigt gennem processen som et incitament for sælgeren.

Hvis dine forventede tal viser, at du hurtigt vil være i stand til at inddrive omkostningerne, kan du også tilbyde mere end udbudsprisen for at få jobbet.

Der er tidspunkter, hvor du kan finde dig selv i en budkrig med andre købere, og du bør ikke blive fanget af begejstringen. Brug dine økonomiske beregninger igen, bestem det maksimale beløb, du er parat til at betale, og hold dig til det.

Du indgår typisk en såkaldt “heads of terms”-aftale med sælgeren, når du har aftalt en pris, struktur og vilkår for transaktionen. Den repræsenterer aftalen mellem parterne om prisen, de grundlæggende vilkår og de grundlæggende principper for transaktionen.

MarlboroughBarn.com