Ønsker du å kjøpe en bedrift? Det er mange faktorer å vurdere for å sikre at du kjøper en passende og velprøvd virksomhet.

Når du kjøper en bedrift, er det noen viktige spørsmål du bør stille:

Hva er historien til selskapet?

Siden når har virksomheten drevet?

Hva gjorde at du bestemte deg for å selge virksomheten nå?

Vil du fortelle meg mer om forretningsmodellen?

Hvor mye inntekt eller fortjeneste har selskapet generert de siste 2-3 årene?

Hvilke faktorer tok du i betraktning når du verdsatte virksomheten? Hvordan ble verdien fastsatt? Ble det brukt en kvalifisert, uavhengig ekspert?

Er du fleksibel med prisantydning?

Prisantydningen inkluderer hvilke eiendeler og gjeld (gjeld)?

Vil du foretrekke å strukturere salget på en bestemt måte?

Hva er vilkårene og prisene for selgerfinansiering, og om den er tilgjengelig? Vanligvis dekkes 10-25 % av kjøpesummen av selgerfinansiering, noe som viser selgers tillit til både virksomheten og kjøperen.

Vil du være villig til å vente mens jeg søker ekstern finansiering?

Du må vise dem pengene

En selger vil vite hvordan du planlegger å betale for virksomheten, som sannsynligvis vil være gjennom et banklån og en tilstrekkelig forskuddsbetaling fra personlige ressurser. Imidlertid vil de også se etter en lidenskap for virksomheten og en oppriktig interesse for den.

Det er viktig å fremlegge bevis på din evne til å betale for en virksomhet når du spør om og gir et fast tilbud på en virksomhet for salg. Det mest åpenbare alternativet er et banklån, men det finnes også andre alternativer.

Avhengig av hvilken type virksomhet du ønsker å selge, samt dine personlige forhold, vil den beste handlingen bli bestemt.

Du trenger ikke å ofre en del av fortjenesten av virksomheten til investorer eller tilbakebetaling av lån hvis du har råd til å kjøpe virksomheten direkte uten lån eller eksterne investeringer.

Finansiering gjennom gjeld

Kommersielle lån er en type gjeldsfinansiering gitt av byggeforeninger eller kredittforeninger. En person eller bedrift låner penger fra en utlåner, og betaler dem tilbake med renter innen en bestemt tidsperiode.

Du vil finne ulike rentesatser, tilbakebetalingsbetingelser og andre vilkår avhengig av utlåner og hvor risikabelt forslaget ditt anses å være. Lånet kan sikres med alle eiendeler du eier, vanligvis et hus, for bedre vilkår.

Du kan sannsynligvis låne mer av personlig sparing hvis du har mer penger å bidra med.

Bruk et øyeblikk på å sette deg selv i selgerens posisjon og vurder hva de ønsker å oppnå.

Du kan være klar med hva de vil ha, og de kan gjøre dette enkelt for deg. Andre kan holde kortene tett til brystet.

Du vil kunne møte begge parter halvveis hvis du vet hva deres mål er fra forhandlingene.

Tillit er den viktigste faktoren for selgeren. Bekreft din pålitelighet og din oppriktighet i din interesse for virksomheten selgeren har jobbet hardt for å bygge.

Hvis du er ærlig og på forhånd om hva du vil, vil sjansene for at de returnerer tjenesten øke. Ikke få selgeren til å føle at du prøver å dra nytte av dem.

Hva er dine mål?

Ta med din forhandlingsberedskap til bordet slik at du kan diskutere alle alternativene. Bestem deg for ditt ideelle resultat i begynnelsen.

Hvis selgeren ønsker å krysse visse “røde linjer”, vær villig til å inngå kompromisser, men vær også bestemt. Anta for eksempel at virksomheten er sterkt avhengig av eieren som forlater, og du bestemmer deg for å insistere på at eieren blir værende i en overgangsperiode.

Det er vanskelig å finne den rette balansen mellom å ikke trekke seg for lett tilbake og ikke virke hardnakket mot kompromisser.

Prosessen med å kjøpe en bedrift er kompleks og involverer en rekke trinn.

I løpet av kjøpsprosessen står hver virksomhet overfor spesifikke utfordringer. Som et resultat er det viktig at du gjør deg kjent med den generelle prosessen, slik at du vet hvilke skritt du skal ta.

I vår guide gir vi deg en omfattende ressurs som gir deg tips og informasjon om hvordan du navigerer i de tre viktigste fasene av å kjøpe en bedrift.

Det første trinnet i kjøpsprosessen er å bestemme budsjettet ditt

Å kjøpe en bedrift begynner med forberedelse. Det er viktig å utføre flere oppgaver for å finne ut om du har evnen til å drive et selskap, om markedet for din virksomhet eksisterer, og om den rette virksomheten kan kjøpes.

For at en virksomhet skal lykkes, må den møte behovene til målgruppen og innta en nøye overveid posisjon i markedet.

Det første trinnet er å gjennomføre undersøkelser for å fastslå markedet, kundene og deres behov. Det er viktig å avgjøre om det er tilstrekkelig etterspørsel etter produktet eller tjenesten – og deretter være realistisk om det.

Vurder å snakke med en markedsundersøkelsesspesialist om bransjen du tenker på å kjøpe deg inn i.

Ved å gjennomgå planene dine og sammenligne dem med markedet, kan en spesialist hjelpe deg med å finne ut om virksomheten du vil kjøpe har et publikum.

Formaliser tilbudet ditt

Mange begynner å føle realiteten ved å eie en bedrift når de gir et formelt tilbud. Du har en forretningsplan, finansiering og representasjon. Alt du trenger å gjøre nå er å bli bedriftseier.

Du bør være klar over at prisantydningen for en bedrift vanligvis er omsettelig før du sender inn tilbudet. Det kan ikke skade å gi et lavere tilbud enn prisantydningen, selv om selgeren trykker tilbake på det første tilbudet ditt.

Forbered deg på å forklare hvorfor du mener tilbudet ditt bør aksepteres når du gir tilbudet. Hvis mulig, fremhev din vilje til å gå raskt gjennom prosessen som et insentiv for selgeren.

Hvis de anslåtte tallene dine viser at du vil kunne dekke kostnadene raskt, kan du også tilby mer enn prisantydningen for å få jobben.

Det er tider når du kan havne i en budkrig med andre kjøpere, og du bør ikke bli fanget av spenningen. Bruk dine økonomiske beregninger igjen, bestem det maksimale beløpet du er villig til å betale og hold deg til det.

Du inngår vanligvis det som er kjent som en “heads of terms”-avtale med selgeren når du har blitt enige om en pris, struktur og vilkår for transaksjonen. Den representerer avtalen mellom partene om prisen, de grunnleggende vilkårene og de grunnleggende prinsippene for transaksjonen.

MarlboroughBarn.com